Monday, October 13, 2014

Jooksusokkide tähtsus - #100blogipäeva (96/100)

Räägitakse, et jooksja varustuse kõige olulisem komponent on õiged jooksujalanõud. Aga üks teine oluline osa, mis sageli kipub ununema, on jooksusokid

Olgem ausad, jooksjad higistavad palju. Mida soojem on temperatuur väljas ja intensiivsemat trenni teha, seda rohkem inimene jahutamise eesmärgil higistab. Üle kogu keha on inimesel miljoneid higinäärmeid, aga suurim kontsentratsioon higinäärmeid paikeb jalataldadel ja peopesades.

Paljud jooksuinimesed teavad rääkida, et villi teke võistluse või pikema jooksutrenni ajal on üks ebameeldivamaid ja valusamaid asju. Villid võivad põhjustada isegi võistluse/treeningu katkestamist. Villid tekivad niiskuse, kuumuse ja hõõrdumise koosmõjul. Õiged jooksusokid aitavad aga vältida villide teket.

Veel mõned aastad tagasi ei pööranud ma sugugi tähelepanu, mis sokkidega ma jooksutrenni tegin ja võistlustel käisin. Samas imestasin alati, miks tekivad peale võistlust varvastele ebameeldivad villid ja parema jala teise varba küüne alla inetu sinine verevalum. Küünealuse verevalumi tõttu vältisin sageli ujulas käimist, sest kartsin teiste inimeste pilke. Täielikult paranes küüs alles uueks võistluseks, mis võis olla alles 1 aasta hiljem, mil toimus järjekordne küüne traumeerimine.

Puuvillast spordisokid pigem imavad niiskust kui eemaldavad ja ühtlasi muudavad jala niiskeks. Kui joosta puuvillaste sokkidega, siis suure tõenäosusega on jalad läbimärjad ja tekivad kergesti villid. Puuvillast sokkide asemel tuleks jooksmise ajal kanda sünteetilistest kiududest valmistatud sokke, mis eemaldavad jalalt liigse niiskuse. Jooksmiseks sobivad sokid on valmistatud akrüülist, polüestrist ja nailonist

Enne eelmise aasta jaanuarikuud, kui hakkasin Linnajooksude sarjaks treenima, varustasin ennast nö õigete jooksusokkidega. Mul on hulganisti Karrimori jooksusokke ja maratonidebüüdi tegin eelmisel aastal Asics maratonisokkidega.

Poolteist nädalat tagasi sain Rademarilt sügisese kingipaki ja seal sees oli veel 2 paari Asics jooksusokke. Oh seda õnne!

Minu Asics sokid. Kasutasin Internetis leiduvat pilti,
kuna ei oska sokkidest ilusat pilti teha (allikas)



























Uute sokkide valikul on väga õige jälgida järgnevat:
  • niiskust imavad kiud on olulised. Vee ja higi imendumine aitab vältida villide teket hoides jala kuiva ja jahedana.
  • tähelepanu tuleks pöörata sokkide sees olevatele õmblustele ja sokkide õigele suurusele. Õmblused võivad põhjustada hõõrdumist nagu ka liiga suured/väikesed sokid.
  • jooksusokke on erineva paksusega. Tuleb testida, millised sokid sobivad eelkõige sinu jalatsiga.
  • kui esineb pikkade jooksude ajal paistetust, siis peetakse oluliseks jalavõlvi toestust. Jalavõlvi toestusega sokid võivad muuta jooksu mugavamaks.

Pehmendus on üks olulisemaid askpekte, miks jooksurahvas jooksusokkidele enam raha on nõus kulutama. Pehmenduse (polstri) aste võib sõltuvalt brändist erineda, kuid eesmärgiks on ikkagi kaitsta  teatud piirkondi jalal üleliigse põrutuse eest. Peamiselt on lisapehmendus kanna ja varvaste ümber, mille eesmärgiks on hajutada survet nendes piirkondades.

Lisaks eelnevale on paljud sokid varustatud nö rõhuanduritega ja sidemetega, mis kaitsevad liigeseid ja tagavad loomulikuma liikumise ja pikemas perspektiivis vähendavad võimalike vigastuste teket.

Nii nagu uusi spordijalanõusid tasub jalga proovida koos jooksusokkidega, on oluline uusi jooksusokke proovida spordipoes koos enda jooksujalanõuga.

Aitäh, Rademar!

Kasutatud kirjandus:

http://www.realbuzz.com/articles/the-importance-of-socks-to-runners/
http://www.rockcreekrunner.com/2013/08/21/running-socks/
http://www.mizunousa.com/running/blog/running-socks-matter/
http://www.sparkpeople.com/blog/blog.asp?

No comments: